Officiële VOG Screening door Ministerie van Veiligheid en Justitie (Dienst Justis). Wij bemiddelen als intermediair. 

Zelf VOG aanvragen

VOG zelf aanvragen?

VOG aanvraag starten

Op deze uitlegpagina komen de volgende vragen aan bod:

• Kan je een VOG krijgen met een strafblad?
• VOG aanvragen voor zzp er
• Hoe vraag ik als ZZP er een VOG aan?
• Zelf VOG aanvragen, kan dat?
• Kosten VOG
• Hoe vraag ik een VOG?
• Wanneer krijg je geen VOG
• Hoe lang duurt VOG via Justis? (Justis verklaring omtrent gedrag)
• Kun je een VOG met spoed aanvragen?
• VOG aanvragen gemeente

 

Zelf een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen

Wanneer men aangenomen wordt voor een nieuwe baan, is tegenwoordig de kans groot dat de aanstaande werkgever vraagt om een Verklaring Omtrent Gedrag. Het aantal aanvragen voor een VOG is namelijk de laatste jaren enorm gegroeid. Dit komt omdat de VOG een werkgever meer zekerheid geeft dat de nieuwe werknemer betrouwbaar en integer is. Het komt helaas namelijk regelmatig voor dat medewerkers informatie laten uitlekken of andere dingen doen (opzettelijk of onbedoeld) die de naam van het bedrijf schaden.

Hoe vraag je zelf de VOG aan?

Als je werkgever van je verlangt dat je een Verklaring Omtrent Gedrag aanvraagt, dan kun je dit doen bij de gemeente van je woonplaats. De werkgever moet je een ingevuld formulier verstrekken dat je dan samen met je identiteitsbewijs meeneemt. Wanneer de aanvraag bij de gemeente is gedaan, zal de gemeente deze doorsturen naar dienst Justis. Dit is een onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en alleen deze dienst is geautoriseerd voor het afgeven van Verklaringen Omtrent Gedrag.
Een snellere manier is om het online aanvraagformulier van DigitaalVOG.nl in te vullen. Bij DigitaalVOG wordt je formulier namelijk direct doorgestuurd naar dienst Justis, zonder dat je hiervoor naar de gemeente hoeft. Daarnaast controleren wij of alles goed is ingevuld en of het juiste screeningsprofiel is gekozen.

Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

Nadat het online aanvraagformulier van DigitaalVOG is ingevuld en door ons is doorgestuurd naar dienst Justis, ontvang je als aanvrager een e-mail van dienst Justis met daarin een aanvraagcode. Met deze code bevestig je de aanvraag en je identiteit. Op dit moment betaal je leges aan dienst Justis. Deze leges bedragen € 33,85 en zijn niet inbegrepen bij de vergoeding die je aan DigitaalVOG betaalt voor onze diensten.
Het bevestigen van je identiteit doe je met behulp van je DigiD-account. Heb je (nog) geen DigiD-account, dan kun je deze hier aanvragen.

Zelf VOG aanvragen, daarna het onderzoek

Als bovengenoemde handelingen zijn verricht, kan dienst Justis het onderzoek starten. Hiervoor raadplegen zij in eerste instantie het Justitieel Documentatiesysteem of te zien of je een strafbaar feit hebt gepleegd. Overigens betekent het gepleegd hebben van een strafbaar feit niet meteen dat je geen VOG krijgt. Dit is afhankelijk van het functieprofiel waarop gescreend wordt. Zo zullen bijvoorbeeld snelheidsovertredingen veel zwaarder tellen voor de screening van een taxichauffeur, dan voor die van een onderwijzer.
Indien nodig raadpleegt dienst Justis ook het ECRIS (European Criminal Record Information System). Daarin zijn strafbare feiten geregistreerd die in de EU-landen zijn gepleegd.

De afhandeling

Heb je geen strafbare feiten gepleegd? Dan krijg je altijd een Verklaring Omtrent Gedrag; deze kun je minimaal één en maximaal vier weken na aanvraag verwachten. De VOG wordt altijd per post verstuurd, ook als je de aanvraag online hebt gedaan. Overigens wordt deze nooit naar de toekomstige werkgever gestuurd. Daarom zul je zelf het origineel aan je toekomstige werkgever moeten tonen en deze in de gelegenheid moeten stellen om een kopie te maken. Houd zelf wel het origineel, want de verklaring wordt eenmalig verstrekt. Ben je hem kwijt dan zul je een nieuwe moeten aanvragen!