Officiële VOG Screening door Ministerie van Veiligheid en Justitie (Dienst Justis). Wij bemiddelen als intermediair. 

VOG aanvragen werkgever

VOG aanvraag starten
 • Wie moet een VOG aanvragen?
  Meestal wordt een VOG verklaring aangevraagd op basis van de werkzaamheden die u uitvoert en vaak enkel als de werkgever hierom vraagt. Dit kan bijvoorbeeld zijn als u met bepaalde goederen en/of gevoelige informatie
 • Kan een VOG zonder werkgever worden aangevraagd?
  Het is mogelijk om een VOG aan te vragen als werknemer, dit kan eenvoudig en snel online. Via de online aanvraagroute is het niet nodig om nog langs de gemeente te gaan om een afspraak te maken.
 • Hoe werkt een VOG aanvraag als werkgever?
  Bij het eerste gedeelte van het aanvraagproces vult u als werkgever het aanvraagformulier VOG in op onze website voor de betreffende medewerker. Het tweede gedeelte dient dus door de werknemer zelf afgerond te worden via de mail.
 • Kan werkgever VOG aanvragen?
  Het is mogelijk  als organisatie of werkgever iemand te laten screenen via een VOG.

Wie moet een VOG aanvragen?

Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag kan allerlei verschillende redenen hebben. Meestal wordt een VOG verklaring aangevraagd op basis van de werkzaamheden die u uitvoert en vaak enkel als de werkgever hierom vraagt. Dit kan bijvoorbeeld zijn als u met bepaalde goederen en/of gevoelige informatie te maken heeft of als u met kwetsbare doelgroepen werkt.

 

Kan een VOG zonder werkgever worden aangevraagd?

Het is mogelijk om een VOG aan te vragen als werknemer, dit kan eenvoudig en snel online. Via de online aanvraagroute is het niet nodig om nog langs de gemeente te gaan om een afspraak te maken. Met name in tijden van de corona uitbraak kan online aanvragen een prettige uitkomst zijn.

Het gebeurt vaak dat er vanuit de werkgever een opdracht gegeven is aan de werknemer om een VOG aan te vragen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij zzp-ers die meerdere opdrachtgevers hebben die een VOG eisen om het werk uit te voeren.
In dergelijke gevallen dient de werknemer dus zelf de VOG aan te vragen en wordt deze niet “klaargezet” door de vaste werkgever. Gelukkig kunt u online zelf een VOG aanvragen. Er is geen handtekening of een stempel van de werkgever nodig als u zelf als werknemer online een VOG gaat aanvragen. Alleen de bedrijfsnaam van de organisatie en de plaats waar deze organisatie gevestigd is, is voldoende.

Een werknemer kan in een dergelijk geval ook de VOG aanvragen bij de gemeente. Hiervoor is wel een fysieke afspraak nodig waardoor het proces langer duurt dan een online aanvraag. Daarnaast kan dit proces ten tijde van de uitbraak van het coronavirus zelfs nog langer duren. Let er dus goed op wanneer de werkgever uiterlijk de VOG aanvraag verlangt om onnodige vertraging te voorkomen.

Hoe werkt een VOG aanvraag als werkgever?

Als werkgever een VOG aanvragen voor uw werknemers? Wie vraagt dan de VOG aan? Dit kunt u eenvoudig zelf als werkgever online regelen zonder een bezoek aan de lokale gemeente. Hierdoor zal het gehele proces minder tijd in beslag nemen.

Bij het eerste gedeelte van het aanvraagproces vult u als werkgever het aanvraagformulier in op onze website voor de betreffende medewerker. Hiermee zet u de VOG aanvraag klaar bij Dienst Justis. Dienst Justis zal vervolgens een mail sturen naar de betreffende werknemer die met een unieke code de aanvraag kan controleren.

Het tweede gedeelte dient dus door de werknemer zelf afgerond te worden via de mail. Hier moet de werknemer inloggen met zijn of haar eigen DigiD om de identiteit te bevestigen en de betaling te voltooien aan Dienst Justis van € 33,85 middels iDEAL. Na dit proces is de aanvraag officieel ingediend en zal Dienst Justis beginnen met de screening.

In de meeste gevallen duurt deze screening één tot twee weken. Als er sprake is van een crimineel verleden kan de screening tot wel acht weken duren voordat er definitief een beslissing is genomen.

De VOG verklaring zal verstuurd worden per post naar het inschrijfadres van de werknemer. Een VOG verklaring kan niet per mail verstuurd worden, dit gebeurt in alle gevallen per post.

 

Kosten VOG

Wilt u weten wat de exacte kosten zijn voor een digitale VOG aanvraag via DigitaalVOG.nl leess dan makkelijk onze infortieve pagina daarover.